Wiele czynników może wpływać destrukcyjnie na zmineralizowane tkanki zęba. Pacjenci narażeni są na powstawanie ubytków niepróchnicowego pochodzenia wskutek spożywania leków, odżywek, zachowań higienicznych oraz niekorzystnych nawyków dietetycznych. Podczas wykładu zostanie szczegółowo omówiony wpływ diety jako czynników biologicznych, chemicznych i behawioralnych na powstawanie ubytków erozyjnych. Dodatkowo zdrowy styl życia może paradoksalnie prowadzić do problemów zdrowotnych jamy ustnej. Taki styl życia to nie tylko dieta, ale i regularne ćwiczenia fizyczne. Słuchaczom przybliżony zostanie zatem wpływ zdrowego stylu życia, w tym wegetarianizmu oraz rodzaju uprawianego sportu na powstawanie ubytków erozyjnych o złożonej etiopatogenezie. Ponadto zostanie omówione działanie różnorodnych pokarmów spożywanych w naszej szerokości geograficznej, jak również złożoność zagadnienia potencjału erozyjnego na twarde tkanki zębów. W konkluzji wykładu znajdą się wyniki badań napojów izotonicznych na szkliwo coraz częściej stosowanych przez pacjentów jako uzupełniających dietę.