Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka - Szaflarska
Prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska
Prof. dr hab. n. med. Urszula Kaczmarek
Prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk
Prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak - Kowalczyk
Dr hab. n. med. Dorota Szostak – Węgierek
Zbilansowana dieta oraz właściwy sposób odżywiania są warunkiem:
prawidłowego rozwoju i mineralizacji zawiązków zębów, co decyduje o podatności zębów na czynniki szkodliwe po ich ukazaniu się w jamie ustnej
zdrowia zębów wyrzniętych.
Dla uzębienia ważny jest więc zarówno ogólny stan odżywienia dziecka, jak i miejscowy metabolizm pokarmów przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej odkładającej się na powierzchniach zębów, wydzielanie śliny przez ślinianki i skład śliny.
Niniejsze niezależne opracowanie dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej jest efektem pracy grupy roboczej ACFF ds. żywienia.