Stanowisko polskich ekspertów dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej

 

 

Prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka - Szaflarska 

Prof. dr hab. n. med. Teresa Jackowska

Prof. dr hab. n. med. Urszula Kaczmarek

Prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk

Prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak - Kowalczyk

Dr hab. n. med. Dorota Szostak – Węgierek

 

Zbilansowana dieta oraz właściwy sposób odżywiania są warunkiem: 

  • prawidłowego rozwoju i mineralizacji zawiązków zębów, co decyduje o podatności zębów na czynniki szkodliwe po ich ukazaniu się w jamie ustnej

  • zdrowia zębów wyrzniętych. 

Dla uzębienia ważny jest więc zarówno ogólny stan odżywienia dziecka, jak i miejscowy metabolizm pokarmów przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej odkładającej się na powierzchniach zębów, wydzielanie śliny przez ślinianki i skład śliny.

Niniejsze niezależne opracowanie dotyczące zasad żywienia dzieci i młodzieży w aspekcie zapobiegania chorobie próchnicowej jest efektem pracy grupy roboczej ACFF ds. żywienia.

 

Pobierz PDF